VALLAN SUUNTA

Jokilaakson kuntorastit

Viimeisin päivitys:
16.9.2023 Viestipalsta
16.9.2023 Tuloksia
14.8.2023 Nuorisotoiminta
14.7.2023 Kilpailukalenteri
20.6.2023 Kuntorastit
4.5.2023 Yhteystiedot
16.4.2023 Seuratiedote
1.3.2023 Arkisto
2.11.2022 Linkkejä
24.6.2022 Kartat

©valsu

OP Satapirkka Nornickel Satakunnan Osuuskauppa Harjavalta

Ohjeita suunnistajille vuodelta 1950

Kunnioita metsää - suurinta kansallisomaisuuttamme

Liiku varovasti pensaiden ja puiden parissa. Älä katkaise kasvavan puun latvaa äläkä oksia, sillä silloin aiheutat niille elinikäisen vamman ja ne tulevat koukkuisiksi. Älä myöskään tallaa puitten taimia - niistähän kasvavat kerran tulevaisuuden humisevat metsät.

Sinun on oltava selvillä siitä, että et ilman maanomistajan lupaa saa katkaista ainoatakaan oksaa. Ja vaikkakin olet saanut luvan ottaa havuja leiriytyessäsi, niin saat ottaa ainoastaan suurimpien kuusien uloimpia oksia. Jos katkaiset oksan läheltä runkoa, aiheutuu siitä puun mädäntyminen ja ennen pitkää se on viallinen.

Jos taas katkaiset oksan pajupensaasta, ei riitä se, että ainoastaan rumennat luontoa, otat samalla hyödyllisten mehiläisten kevätravinnon. Ilman näitä hyödyllisiä hyönteisiä jäävät hedelmäpuumme ja monet muut hyödylliset kasvit huonosti hedelmöittyneiksi ja sadosta tulee vähäinen.

Älä tallaa leipääsi

Älä koskaan kulje kylvettyjen vainioiden, äläkä peltojen poikki. Muista, että jokainen kylvetylle pellolle astumasi askel on askel leivän päälle. Vaikka olisitkin kaupunki-laispoika on sinun osoitettava ymmärtäväsi maanviljelystä - teet siis kierroksen kasvavan viljavainion ympäri.

Älä päästä kotieläimiä karkuun

Portit ja veräjät on useimmiten tehty kotieläimiä varten. Ne on tehty pitämään eläimiä poissa kylvetyiltä pelloilta ja muilta arvokkailta mailta tai estämään niiden pääsyn vaarallisille alueille, hetteille, soille ja muille sen kaltaisille paikoille. Eläimet kulkevat laitumella varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Älä koskaan jätä avaamaasi veräjää sulkematta, vaikka et näe ainoatakaan eläintä laitumella.

Jätteet ja siivottomuus eivät kuulu kauniiseen luontoomme

Älä jätä eväsjätteitä, äläkä papereita maastoon - luonto ei ole mikään roskatunkio. Jätä levähdyspaikkasi yhtä siistiksi ja puhtaaksi kuin toivot sen olevan saapuessasi.

Jos seuraat näitä neuvoja, voit olla vakuuttunut siitä, että ne jotka omistavat maat, jotka niitä viljelevät ja niillä asuvat, pitävät sinua kelpo ihmisenä - muussa tapauksessa sinut voidaan katsoa tunkeutujaksi ja sinuun suhtaudutaan sen mukaisesti. Me saanemme kuitenkin pitää itsestään selvänä, että sinä osoitat sitä kunnioitusta ja ymmärrystä, josta tässä on ollut puhe ja että sinä opetat tovereillesikin tämän terveen suhtautumisen. Siten saamme myöskin pitää ikivanhan liikkumisoikeuden kauniin maamme ihmeellisessä luonnossa - hyödyksi ja iloksi niin itsellemme kuin tuleville sukupolvillekin.